17 de juliol del 2006

En aquesta part del món. Dietaris, 1974-2003. Guillem Simó. El Gall Editor. 2005.


Dietari d’un professor d’institut de Palma de Mallorca que va voler que li publiquessin després de la seva mort. Aquests vint-i-nou anys de vida expliquen de manera molt sincera la seva feina, que li desplau profundament, les seves dèries, les seves pors, la seva relació amb els altres i, sobretot, la relació gairebé autodestructiva amb ell mateix. Cap al final del llibre algun lector, potser, pot trobar-hi els motius de fons d’aquest caràcter. Malgrat el catastrofisme recalcitrant i la reiteració en alguns temes que l’obsessionen la seva escriptura no embafa mai, fins arriba a entusiasmar.

“Puc escriure. Puc fer-ho. I ho necessit per mantenir-me un poc equilibrat mentalment. Ho necessit per desinhibir-me. Per trobar el plaer. Per morir en pau. Per arrecerar-me. Per no odiar l’home tan intensament. Per aconseguir tot això necessit acudir a l’artificialíssim subterfugi d’escriure. Estic totalment desinteressat de tot, fastiguejat de tot: què puc fer sinó penjar-me a la ploma i no amollar-la per res?”.

Aquest volum de tres-centes setanta-tres pàgines quedarà amorrat al meu piló de “dietaris”.

Etiquetes de comentaris:

2 que prenen la paraula

2 Comments:

Anonymous Anònim said...

Excel·lent dietari.

22 d’agost, 2006 03:50  
Blogger Biel Barnils Carrera said...

Per mi és un dels llibres de l'any. Jo, aficionat als dietaris, poques vegades n'he llegit un de tan ben escrit, sincer i autèntic.

29 de desembre, 2006 08:49  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home