29 de novembre del 2012

Literatura catalana contemporània. Joan Fuster. Curial Edicions Catalanes. 1976.


Lector voraç, escriptor de fonda i llarga durada. Intel·lectual d’una influència que encara ara és fonda i de llarga durada. Far dels Països Catalans, iniciador i a la interjecció de molts camins culturals del nostre rodal imaginari.
Aquest volum recull molts dels més importants noms i corrents literàries de la nostra literatura passades pel seu sedàs. A vegades mers resums d’altres llibres, a voltes posicionaments clars a favor o en contra de.

“El realisme podria puntualitzar-se ja en la mateixa superfície de les paraules: en el tracte que reben. No tots, però molts poemes de Gabriel Ferrater tenen una aparença d’estructura col·loquial, que el cànon mètric no arriba a entrebancar. Enfront del joc metafòric més o menys simbolista i de les cabrioles verbals descendents de l’Avantguarda, el seu vers sobta amb l’afabilitat d’aire quotidià, explícit. Ben diferent dels de Joan Brossa, tanmateix: allò que en Brossa és cruesa o crueltat merament designativa, en Gabriel Ferrater serà to de conversa, barrejada d’explicació i de narració, elaborada amb experiències íntimes i amb sobreentesos doctes”.

Aquest volum de quatre-centes quaranta-dues pàgines quedarà amorrat al piló de “aquell-home-amb-bata-i-fumador-ininterromput-que-de-petit-vaig-visitar-amb-la-família, en recordo bé la porta de casa seva i un passadís”.





Etiquetes de comentaris:

2 que prenen la paraula

2 Comments:

Blogger novesflors said...

El tinc, aquest llibre, dels temps de la universitat (han passat anys! :). Formava part de la bibliografia que ens recomanaven i a l'hora d'estudiar, el tenia en compte.
Quins records!

29 de novembre, 2012 18:55  
Blogger Quadern de mots said...

Jo també el tinc, dels recomanats de quan estudiava. Uf, en fa de temps. No fa massa encara que el vaig consultar.

01 de desembre, 2012 07:49  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home